Sunday, September 28, 2008

Laksa Asam - resepi Pulut Cari Forum

Sunday, September 28, 2008

Ini adalah resepi asal dari poremer CARI, En Pulut. Terima kasih Pulut hang post resepi ni. Lepaih ni aku nak try hat ice cream cake pulak.. Gaya bahasa dan susun atur adalah sejibik sejiban dari Pulut.. aku dah try dan jadi walaupun aku ni gatai tangan jugak adjust2 asam keping tu ikut suka hati..dah la buat time posa so masa makan buka posa tu aku kena pancing balik asam keping tu buang sebab dia masam terlebih..pastu, aku punya daun kesum tu takla sampai 3 bungkuih pasai aku beli dia dah ikat siap-siap so aku boh seikat tu jelah..banyak jugak la tu...he..he..he..


ikan temenung - 5 ekoq (mid size) nak kuah pekat tambah byk ikan - tp byk ni dah gud enuff
asam jawa - tak byk sgt , just utk cuci ikan ngan boh sket masa rebuih
1 tin kecik sardin - tunggu sampai operasi 3

operasi 1
cuci ikan dgn ayaq asamjawa bg hilang hanyaq. bilas bg bersih, hang rebuih dgn asam jawa ada lebih kurang besaq cekodok (byk nnt masam sgt). utk ayaq, hang boh la byk sket, lebih kurang satu botoi ayaq coke 2 liter ka. boh la asam jawa dlm 2-3 keping.

operasi 2
bila ikan dah rebus aka macam minyak naik sket, hang asing ikan, tapis segala sampah, ayaq ikan rebus jadik stok. bila perisi, jgn buang tulang.


cabai kering - 10 biji = krg pedas, 1 guni = pedas kawkaw ~ rendam bg kembang
onion - 3 biji
halia - 5mm sahaja - bg hilang hanyaq ikan sardin yg akan digunakan sebentar lg
bwg putih - 3 ulas, ni ikut mood aku , kalau aku nak boh , aku boh, kalau tak aku tak boh
belacan - satu keping kecik 2cmx2cmx0.5cm. ikut suka individu ( aku bakaq dulu dlm oven)

operasi 3
blend semua diatas, dan masukkan kedalam stok ikan.
blend isi ikan yg telah diasing bersama 1 tin kecik sardin yg telah ditos sosnya, tuang dlm stok ikan,
blend tulang ikan, tapis yer masuk dlm stok ikan. kacau bg mesra

lengkuas - 2,3 keping potongan setebai 5mm
serai - 2 ketoi dititik
asam keping - 6 ketoi (slalu boh byk tp try adjust keasamannya)

operasi 4
masukkan mereka2 ini kedalam air rebusan. biaq sampai masak

gula - 2 sudu boleh substitute dgn pak aji
garam - sesuka hati
petis udang - 2 sudu optional

operasi 5
depa2 ni pulak, adjust ikut yr taste bud

daun kesum - 3 bungkuih

operasi 6
depa ni cheq boh byk pasai kat sini tarak bunga kantan. so kira kaver lah authentic laksa tu.

laksa - 1 bungkuih (rebuih), takpun org kat sini guna
udon

sampah2
timun & bwg & nenas & daun salad & cabai & mint & teloq rebuih

0 comments:

 
Just Blogging! © 2008. Design by Pocket